Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ο Μιγκέλ με την μπάλα


Με πλησιάζει ένας ξανθός μπόμπιρας με μια μπάλα κάτω από τη μασχάλη και με ρωτά " Τί κάνετε εδώ κύριε;" Είμαστε μαζεμένοι κάτοικοι της γειτονιάς για να κάνουμε συνέλευση στην πλατεία. Άρχισα να εξηγώ απλά στον πιτσιρικά για τη σημασία του να συζητάει ο κόσμος για τα προβλήματά του και να δίνει λύσεις και ότι κι αυτός θα μπορούσε να συζητά με τους φίλους του για να δουν τι θέλουν και πως θα το πετύχουν. Ο πιτσιρικάς έδειξε να κατάλαβε και έφυγε προς τη γειτονική παιδική χαρά.
Σε λίγο γύρισε ακολουθούμενος από τρεις φίλους του. Ο ένας θαρραλέα δίπλα του, οι άλλοι πιο πίσω. "το συζητήσαμε και θέλουμε ένα γήπεδο με χορτάρι, στη θέση της παιδικής χαράς, θα μας το φτιάξετε;"
προσπαθώ να του εξηγήσω πως εμείς δεν έχουμε καμιά εξουσία, ότι είμαστε άνθρωποι σαν τους γονείς τους αλλά ψάχουμε τρόπους για να αλλάξουμε τα πράγματα. "Πως σε λένε τον ρώτησα;" Μιγκέλ", αποκρίθηκε, "κι εμένα Χρήστο" είπε με νεύρο και μάτια που άστραφταν ο δεύτερος πιτσιρικάς. Κάπου εκεί ξεκίνησε η συνέλευση.
Στη συνέλευση ήρθε κόσμος για πρώτη φορά και υπήρχε έκδηλη αμηχανία. Δίσταζαν οι άνθρωποι να πάρουν το λόγο κι όσοι είμαστε λιγάκι πιο έμπειροι είμαστε προσεκτικοί για να μην μονοπωλήσουμε την κουβέντα όπως το συνηθίζουμε.
Ο Μιγκέλ ζήτησε το λόγο από τη συνέλευση αυτή τη φορά και αρπάζοντας μια μικρή ντουντούκα είπε τα εξής:
-Εμείς τα παιδιά δεν έχουμε που να παίζουμε μπάλα για αυτό θέλουμε να γίνει η παιδική χαρά γήπεδο με χορτάρι για να μην χτυπάμε όταν πέφτουμε
-Και τα μικρότερα παιδιά που θα παίζουν; τον πείραξε ένας φίλος
-Θα γκρεμίσουμε μια πολυκατοικία και θα φτιάξουμε μια νέα παιδική χαρά! απάντησε και καταχειροκροτήθηκε ο Μιγκέλ που συνέχισε απτόητος:
-Να πούμε στο δήμο να φτιάξει τους δρόμους για να μην χτυπούν οι μηχανές και τα αυτοκίνητα και εσείς οι μεγάλοι να μην καπνίζετε γιατί κάνει κακό και είναι κακό για τα παιδιά δίπλα σας που πρέπει να τα σκέφτεστε. Η γιαγιά μου κάπνιζε πολύ και αρρώστησε, να μην πάθετε κι εσείς το ίδιο.
Πολλές φορές μέσα στα δικά μας προβλήματα παραμελούμε τα παιδιά. Εντάξει να φύγει η τρόικα και το δντ αλλά με το γήπεδο του Μιγκέλ τί θα κάνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου