Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ασοκ-θασοκ-πασωκ-παστοκ

Κάποτε υπήρξε ένα μικρό κόμμα με μεγάλες προοπτικές, το Ανδρεϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ασοκ).  Το κόμμα αυτό εμφανίστηκε λίγο νωρίτερα από το νερό του καματερού αλλά είχε πιο θαυμαστές ιδιότητες, κυρίως λόγω της φυσιογνωμίας του ηγέτη του που επέτρεψαν σε κάθε καταπιεσμένο μικροαστό να θεωρήσει ότι με ένα ζιβάγκο και δυο φαβορίτες κάνει επανάσταση και γράφει ιστορία. Όσοι επί χούντας ανακάλυψαν το προ-πο με το ασοκ ανακάλυψαν τον κρυμμένο Τσε Γκεβάρα μέσα τους και μετά από εφτά χρόνια κλεισούρας τον έβγαλαν να πάρει αέρα, στην τοπική τους οργάνωση (ΤΟ), στην κλαδική (λέγεμε βύσμα) της δουλειάς τους, στο πράσινο καφενείο. Ο ανδρέας υπήρξε χαρισματικός σε τρία πράγματα. Είχε μεγάλη πέραση στις γυναίκες και στους μικροαστούς. Κυρίως όμως ήξερε να διαλέγει συνεργάτες. Ο κατσιφάρας (ο πιο έξυπνος από όλους) είχε διατυπώσει πολύ εύστοχα ότι αν ο ανδρέας δεν είχε κάνει υπουργούς τα στελέχη του δεν θα τα ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους. Άμα ο ανδρέας σε έβλεπε λίγο μουντό ή άχρωμο σε έπαιρνε δίπλα του κι ο ίδιος έδειχνε σινεμασκότ!
Έτσι σε λίγα χρόνια το ασόκ έγινε θασόκ (ΘΑ κάνουμε ΣΟσιαλισμό Κάποτε), πήρε την κυβέρνηση και οι πρασινοφρουροί κόψανε τις φαβορίτες κι από "επαναστάτες" γίνανε στελέχη. Στο κομοδίνο το "η ελλάδα ανήκει στους έλληνες" του ανδρέα αντικαταστάθηκε με το κλικ του κοτσόπουλου, (το κλικ το διαβάσανε κιόλας).
Κι όταν άρχισαν τα θα να μικραίνουν, ψήλωσε ξαφνικά ο σημίτης, το κλικ εκσυγχρονίστηκε κι έγινε νίτρο και τα στελέχη έγιναν χρηματιστές. Κι όπως κάποτε αποδείχτηκε φούσκα ο σοσιαλισμός τους, έτσι μια μέρα έσκασαν κι μετοχές τους. Και τότε το θασώκ για να συγκρατήσει όσους διαμαρτύρονταν έγινε πασώκ (ΠΑνελλήνιο ΣΩφρονιστικό Κίνημα). Εν τω μεταξύ ο ανδρέας μετά από τρία μπάι-πας, μια ανοιχτή καρδιά, δυο τρεις βαλβίδες και κάτι φίλτρα λαδιού αποφάσισε να αφήσει κάνα μόσχευμα για τους υπόλοιπους και την έκανε για τον παράδεισο αφήνοντας το λαό του μόνο και τον γιώργο ορφανό με μόνη του περιουσία το κόμμα.
Ο γιώργος, κλασικός απαίδευτος ελληνόπαις που κληρονομεί το μαγαζί του μπαμπά, αντί να ασχοληθεί με τη δουλειά το ρίχνει στα ταξίδια, κάνει παρέα κάτι περίεργους τύπους σαν τον στρος καν οι οποίοι τον πείθουν να τους πουλήσει τη χώρα. Κι επειδή στη χώρα βασικός μέτοχος ήταν για χρόνια το πασώκ, ο γιωργάκης το κάνει και μετά πουλάει το πασώκ στο μπένυ.
Ο μπένυ ήταν για πολλά χρόνια ο μπακαλόγατος του αντρέα που είχε βλέψεις στο μαγαζί και δεν καλόβλεπε το κληρονομικό δικαίωμα του γιωργάκη. Έτσι αφού δεν κατάφερε να πάρει πρώτος το μαγαζί άρχισε να διώχνει την πελατεία. Όχι ότι ο γιωργάκης θα την κράταγε αλλά ο μπένυ έκανε ότι μπορούσε. Έτσι ο γιωργάκης μια μέρα καβάλησε το κανό του κι έφυγε στα βουνά αφήνοντας τον μπένυ στο κατάστημα.
Όμως πλέον δεν πάταγε ψυχή κι ο αυτοκριτικός μπένυ που για τα κιλά του φτάει η βαρύτητα και ο Newton άρχιζε να τα βάζει με τους συνεργάτες του και τους πελάτες, μπλέκοντας βρισιές, απειλές και ψέμματα με αποτέλεσμα να διώξει και τους τελευταίους πιστούς. Οι λίγοι βουλευτές που του έχουν απομείνει στο πα-ΣΤΟΚ αφού ξεπουλήσουν τα ρετάλια της χώρας με το τρίτο μνημόνιο θα ψάλλουν με κατάνυξη το "δεύτε λάβετε τελευταίον διορισμόν"

1 σχόλιο: